Milyen falfestéket válasszunk?

A festék kiválasztásakor gondoljuk végig, mit várunk el tulajdonképpen az új festéktől. Színével mikkel kell harmonizáljon, tulajdonságaival minek kell megfeleljen.


Fürdőszobák, konyhák, vizes helyiségeknél választhatunk illatosított, penészesedést gátló festékeket is, de a felhordandó festék veszélyes anyag tartalma, annak kipárolgásának mértéke is egyre inkább meghatározó szempont választáskor. Egy hazai felmérés szerint a legtöbb ma kapható festék igen magas arányban tartalmaz formaldehidet, amely festés és száradás után is párolog a festett falakból. Jelenlegi szabályozás alapján beltéri falfestéknek csak 30 g/l lehet az illékony szer tartalma. A festékek dobozán feltüntetik VOC jelzés alatt. Olvassuk el, érdeklődjünk az eladóknál és válasszunk minél alacsonyabb VOC értékű festéket.


A hagyományos mészfestéket ma már nagyon kevés helyen választanak, felhordása a mai általános gipszes vakolatra nem jó megoldás. A tapaszolással vakolt vályogházak esetében viszont ez a legjobb választás. Esztétikai és fertőtlenítő képessége is kiváló a mészfestéknek, nem tartalmaz oldószereket, jó páraáteresztő tulajdonságú.


Az enyves festékek is kiszorulóban vannak. Létjogosultsága főként díszítő mintázataik miatt, a nagy belmagassággal, antik bútorzattal rendelkező nagypolgári lakásokban van.
Napjainkban beltérben az általánosan használt korszerű festék a diszperziós falfesték. Mint minden terméknél itt is általában együtt jár a magas ár a minőséggel. Választáskor tartsuk szem előtt a festék illékony szervesanyag-tartalmát is. A VOC mentes festékek ára sokszorosa is lehet egy középkategóriás termékeknek. Az alapvetően elvárható jó fedőképességet, és a ma már előírásnak tekinthető, viszonylag alacsony kipárolgást, minden középkategóriás falfestéktől elvárható, kérdés a gyártók betartják-e valójában a terméken feltüntetett értékeket. Tájékozódjunk vásárlás előtt az eladóktól a kiválasztott festék VOC tartalmát illetően. Az olcsó és az az alatti festékek, általában nagyon gyenge fedőképességgel rendelkeznek, használat során hamar meg is kopnak, magas a vegyianyag tartalmuk és hosszú ideig párolognak ki sokszor az alkotóelemek. Egyes gyenge minőségű festéknél, hetekkel, hónapokkal a festés után is párologhatnak még vegyi anyagok, amik károsíthatják az ott tartózkodok egészséget.
Polimerizált lakk kötőanyaggal előállított diszperziós festék a Latex festék. Segítségével akár savaknak, lúgoknak is ellenálló, lemosható felületeket hozhatunk létre. Nagy előnye, hogy nagyon sokféle anyagra festhető, üvegszövet tapéták festésére is szokták használni. Gyakran ajánlják egészségügyi helyiségekbe, kisgyermekes családoknak lemoshatósága, hatékony portalanítása miatt.


Színek esetében az alapvető tulajdonság, hogy a világosabbak inkább növelik, a sötétek pedig csökkentik a teret. Ha kombinálni szeretnénk egy szobán belül a színeket a sötétebbek kerüljenek inkább az ablakos falakra, míg a világosabb színek a szemközti oldalakra. Csodálatos hangulatokkal érzésekkel lehet megtölteni egy teret a színek segítségével, találkozásaik dinamikájával. A színek harmóniája meleggé, kellemessé teszi otthonunkat.