Tapétázásról

Hódít újra a tapéta. Nagyon népszerű, számos lehetőséget kínál lakásuk ízlésünk szerinti dekorálására.

 

Számtalanszor találkozunk azzal a megrendelői kérdéssel, hogy a meglévő tapétát át lehet-e festeni? Érdemes tudni, hogy nem minden tapéta festhető. Nagyban függ a festhetőség, attól hogy milyen anyagú a tapéta és milyen ragasztóval lett korábban felragasztva. A könnyű- és középnehéz papírtapéták, valamint a fűrészporos tapéták, üvegfátyol tapéták átfesthetők. Amennyiben vinil-, a gyapjúrost-, vagy éppen a habosított felületű tapéták vannak, ne fessük őket, mert alkalmatlanok arra. A festhető tapétákat festhetjük bármilyen diszperziós falfestékkel. Célszerű viszont itt is próbafestést végezni egy kisebb felületen, így meggyőződünk arról, hogy a falon lévő jelenlegi tapétánk, hogyan viselkedik, alkalmas-e az átfestésre. Ha nem tapasztaljuk a tapéta leválását, felhólyagosodását, az alaprétegek rendben vannak, átfesthető a tapéta. Olyannal is találkoztunk már, hogy ugyanabban a lakásban falonként is változott hogyan viselkedett a fentlévő tapéta, amikor festeni kezdtük. A más-más ragasztóval felragasztott azonos minőségű tapéták eltérően viselkedhetnek, így sajnos szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a szoba 3 falán át tudjuk festeni, míg a 4. falon felhólyagosodik és le kell kaparni a régi tapétát.

 

Milyen lehetőségek vannak, ha nem festhető át a tapéta?

 

Ha meguntuk régi tapétánkat és az átfestés nem megoldás, esetleg új mintázatú tapétát, új falszínt, esetleg új struktúrát szeretnénk, nincs más választás, mint a régi tapéta eltávolítása. Régi tapétára az új felragasztása, kontár munka, semmi esetre sem javasoljuk. Első lépés a régi tapéta és annak ragasztójának eltávolítása a teljes felületről. A tapéta leszedését követően szabadon választhatunk milyen új felületet szeretnénk, tükörsima glettelt, festett falfelület, esetleg ismét valamilyen tapéta.

 

Melyik a nekünk megfelelő tapéta?

 

Az ár és a megjelenés mellett figyeljünk az magára a tapéta anyagra, annak tulajdonságaira. Fontos a tapéta kopásállósága, méretstabilitása, tisztítás bonyolultsága.

 

Milyen tapéták közül választhatunk?

 

A viles tapéták számtalan gyönyörű textúrával rendelkező változatban érhető el, talán e miatt korunk legnépszerűbb terméke. Tulajdonságai: tartósan mérettartó, mosható, kopásnak, karcolásnak szennyeződéseknek jól ellenáll, nem gyúlékony. Nappalikba, háló- és gyerek szobába ajánljuk.

A vinil tapéták szintén gazdag textúra választékban érhetők el. Nagy előnye, hogy vízzel szemben ellenálló, így konyhába, de akár fürdőszobába is kerülhet. Jól ellenáll karcolásoknak, szennyeződéseknek, könnyen tisztítható, némileg szigetel.

A textiltapéták között találhatunk luxus kategóriájú, nagyon dekoratív termékeket is. Ezeknél a tapéta felső rétege valamilyen textilből, míg alsó rétege vlies alapból áll. Jó alaktartás, kedvező hang- és hőszigetelési érték jellemzi ezt a terméket.

A papírtapéta a klasszikus megoldás. Egy vagy kétrétegű papírból áll, dombornyomott vagy gyűrött mintázattal készülnek. Súly szerint különböztetjük meg őket. Van könnyű, közepes és nehéz papírtapéta. Nem használható nedves helyiségekben, alacsony a kopásállósága, problémás az eltávolítása, az ára viszont kedvező.